Friday, December 11, 2009

CUTI CUTI MALAYSIA


Bersantai di tepi lautkatil mewah waktu berkhemah

minum apa tu...berangan-angan di tepi pantai

masak per pak husni (9W2HPT)

Abang Shakib memeriksa keperluan
dapur


Pandangan di waktu senja
macam tak percaya jer...

saya yang memancing.......

nampak gaya kita kena tidur lagi
malam ni....baru seronok....kata pak husni


Mari kita minum....

Hilmi dan ....lupa nama ler...

nak masak aper hari ni.....

Kerang Bulu

Abang Shakib pakar mencari siput kemudi
di lokalan Pantai Remis.....

Siput Sudu

Hasil hasil menjala ikan

Siput Kemudi

Kupang Nangka

Siput Kepah


Huhhhh.....kari mari di tepi pantai.....

Siput Unam

No comments:

KOMUNITI RADIO AMATUR WILAYAH SELAMA

OBJEKTIF

Objektif Komuniti Radio Amatur Wilayah Selama ialah memberikan pendedahan kepada semua masyarakat melalui sistem alat radio komunikasi yang berasaskan kepada undang-undang, bantuan bencana alam,Pencegahan jenayah.Sebagai Individu rakan Ham dapat memainkan peranan yang berguna untuk masyarakat.

Ini akan dapat dicapai melalui penglibatan Komuniti Radio Amatur Wilayah Selama sepanjang tahun dalam bentuk ilmu radio Ham.

Memberikan peluang kepada semua golongan berinteraksi dengan rakan Ham di Malaysia dan seluruh dunia melalui radio Ham.

Menggunakan kaedah tertentu yang menjadikan setiap individu sebagai agen utama dalam pembangunan diri ke arah sikap berdikari,bertanggungjawap dan komited.

Membantu mereka membina sistem nilai berdasarkan prinsip-prinsip kerohanian,jasmani dan peribadi.

APA YANG PERLU UNTUK SAYA MENJADI SEORANG RADIO AMATUR ?

Hanya individu yang telah diperakukan boleh mengendalikan sesuatu alat Radio Amatur. Bagi mendapatkan lesen peruntukan radas, anda haruslah warganegara Malaysia berusia 14 tahun ke atas dan lulus ujian-ujian berikut:Pertama: Ujian Teori Radio dan Kefahaman Peraturan Radio untuk mendapatkan lesen Peruntukan Radas Kelas B, jika anda lulus anda layak berkomunikasi dengan tanda panggilan 9W2 untuk kawasan Semenanjung Malaysia, 9W8-bagi Sarawak dan 9W6-bagi Sabah.Kedua: Selepas satu tahun anda memegang Sijil Perakuan Kelas B. Menduduki ujian Kod Morse dan ujian-ujian teori radio untuk mendapatkan lesen PeruntukanRadas Kelas A. Selepas anda lulus ujian kedua ini anda layak berkomunikasi keseluruh dunia dengan tanda panggilan 9M2 untuk kawasan Semenanjung Malaysia, 9M8-bagi Sarawak dan 9M6 bagi Sabah.Pihak berkuasa manakah yang mengeluarkan lesen Peruntukan radas tersebut?Peruntukan radas tersebut dikeluarkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia kepada mereka-mereka yang telah lulus ujian (RAE) Radio Amateur Examanation yang diadakan 2 kali setahun. Layari laman SKMM iaitu http://www.skmm.gov.my/ untuk mengetahui alamat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia yang berdekatan dengan anda.

APAKAH ITU RADIO AMATUR?

Radio Amatur adalah merupakan satu hobi dalam bidang komunikasi dengan menggunakan peralatan komunikasi elektronik. Penggunaan radio amatur di dalam bidang komunikasi amatlah luas kerana ianya digunakan bagi menghubungkan seorang yang berada samada di dalam kawasan yang sama atau dimana sahaja di dunia dengan menggunakan peralatan radio amatur pada jalur frekuensi yang ditetapkan.Sebagaimana yang diketahui umum bahawa komunikasi menggunakan radio amatur hanyalah sekadar hobi, tetapi apa yang berlaku kini dengan perkembangan teknologi komunikasi yang begitu pantas,sistem perhubungan yang dahulunya menggunakan sistem anolog kini telah bertukar kepada sistem digital yang mana ianya membenarkan kita bukan hanya dapat bercakap malahan dapat melihat seperti sebuah tv yang boleh dipancarkan hampir ke sebahagian besar dunia. Kebanyakan daripada pengguna radio amatur memancarkan signal mereka melalui satelit yang berada pada orbit ataupun menggunakan bulan sebagai pemantul isyarat bagi memancarkan isyarat yang dipancarkan.